Sportsko društvo “Bistra” osnovano je krajem lipnja ili početkom srpnja davne 1947. godine i to pod nazivom Fiskulturni aktiv “Bistra”. Svojim neprekidnim radom svakako spada u jedno od starijih društava na ovom području. Inicijatori osnutka bili su tadašnji studenti Vlado i Darko Zajec, koji su za tu ideju oko sebe okupili tridesetak zainteresiranih mještana-članova utemeljitelja. Prva nogometna utakmica u mjestu odigrana je već trećeg kolovoza iste godine. Utakmica se igrala protiv SD “Sloboda” iz Kupljenova te je završila pobjedom “Bistre” 4:2. To je bila prva utakmica u našem selu. Prva i najteža utakmica, bez mnogo kondicije i snalažljivosti, prva pobjeda, s vrlo teškim pripremama, ali s voljom svih članova društva. Bitno je istaknuti, od prvog dana, zainteresiranost svih sela bistranskog kraja. Posjet domaćim utakmicama bio je veličanstven, nije bilo praznog mjesta za stajanje. Godinama se bilježi posjet preko tristo gledatelja po utakmici.

Ime se mijenjalo nekoliko puta. Iz prvobitnog fiskulturnog aktiva formiranjem novih sekcija postaje Sportsko društvo “Bistra”. 1945. godine mijenja ime u Sportsko društvo “Sljeme”, a dvije godine kasnije spaja se s dobrovoljnim vatrogasnim društvom i postaje jedna od sekcija DVD-a te mijenja ime u NK “Vatrogasac”. 1962. godine klub se izdvaja iz DVD-a te zahvaljujući dr. Josipu Otroškom, organizatoru osnivačke skupine, osniva se samostalno društvo – Sportsko društvo “Bistra”. Društvo živi i djeluje pod tim imenom sve do današnjeg dana.

Među neke od najzaslužnijih ljudi spada Vlado Zajec. Bio je incijator, osnivač, igrač i golgeter kluba. 1957. godine odlazi u Australiju zbog čega ostaje velika društvena praznina. U povijesti društva najuspješniji predsjednik bio je Stjepan Špoljar “Listan”. Osim što je bio veliki zaljubljenik u svoju “Bistru”, svojim političkim utjecajem i radom uspio je izboriti financijska sredstva i afirmirati sve sportaše. Sredinom sedamdesetih, uz nezamjenjivu pomoć svih članova nogometnog društva i mještana cijele općine započinje izgradnja sportskih terena i sportskog doma. Nakon dugo vremena san svakog ljubitelja sporta, ponajviše nogometa, počeo se ostvarivati. Odmah do njih je i Petar Sironić, profesor Osnovne škole Bistra. Usmjeravanje darovitih učenika na nogometno igralište njegova je zasluga. Sredinom sedamdesetih godina jedna cijela generacija juniora zamijenila je tadašnju ekipu seniora te uz trenera Zlatka Drakčića “Kiće” donijela mnogo radosti. Posljednjih tridesetak godina glavni teret u društvu nosi Boris Marolt. Bio je tajnik, oružar, organizator i prijevoznik mlađih uzrasnih kategorija.

Od igrača, prvo mjesto sigurno zauzima Stjepan Kolar. U momčad prve generacije upada još kao dijete i nastavlja igrati s pet, šest sljedećih generacija. Igrao je čak i sa sinovima igrača iz prve generacije.

Plasman u III. HNL sredinom devedesetih ubraja se među veće uspjehe kluba. Sredina sedamdesetih godina prošlog stoljeća uz domaće dečke, upravu, zajedništvo najveći je uspjeh u povijesti kluba. Osim činjenice da su igrali lijep nogomet, igrali su protiv jače konkurencije i izgradili prateći objekt i teren. Postignutim uspjesima dali su poticaj sadašnjoj i budućoj generaciji, pred kojom je naravno lijepa perspektiva. Domaći treneri s mlađim uzrasnim kategorijama postižu zapažen rezultat, a sa seniorima stižu do JŽNL.

1974. godine počelo se s organiziranjem “Turnira sela” te se do sredine osamdesetih tradicionalno održavao svake godine. S ponovnom organizacijom počelo se negdje 1995. ili 1996. godine. Riječ je o nogometnom turniru mjesta Bistranskog podgorja koji obuhvaća sela od Ivanca, Jablanovca, Novaka, Bukovja, Donje Bistre, Poljanice, Oborova i Gornje Bistre do eventualno nekih gostiju. Manifestacija omiljena među Bistranima traje par dana i bogata je kulturnim, sportskim i zabavnim programom. Osim pića, hrane, “mužikaša”, tu su i nagrade: za prva mjesta pehari, uz dodatak odojka, gajbe piva ili neke druge simbolične nagrade. Kroz turnir prođe i do nekoliko tisuća ljudi.